دکتر مسعود شهابیان؛ متخصص طب اورژانس
به شما ببمار گرامی تبریک می گویم که فکر سلامت خود هستید و برای بررسی وضعیت سلامت خود مراجعه نموده اید! امیدوارم که بسته به سن و جنس شما، این آزمایش را به صورت شش ماهه یا سالانه تکرار نمایید.
در ابتدا نکته مهمی را یادآوری کنم که چکاپ اصلی شما را خودتان انجام می دهید! باید روزانه رنگ پوست خود را بررسی کنید، اگر کاهش وزن دارید، به آن توجه نمایید و تغذیه صحیح و ورزش را از یاد نبرید. از همه مهمتر هر 3 ماه برای انجام معاینات به پزشک خود مراجعه نمایید.
در آزمایش چکاپ، دستگاه های مختلف بدن بررسی می شوند که شامل خون، کبد و کیسه صفرا، کلیه ها، لوزالمعده، سیستم کنترل قند و چربی، فلزات و برخی ویتامین های بدن، تیرویید، سیستم انعقادی و … می باشند و به صورت مختصر بعضی توضیحات را اینجا می آورم:
در سیستم خون، ما سلولهای خونی، کم خونی، میزان ذخیره آهن و … را بررسی می کنیم
در سیستم انعقادی، توانایی بدن در برابر جلوگیری از خونریزی را بررسی می کنیم
در سیستم کلیوی، میزان توانایی کلیه ها در دفع مواد از بدن را بررسی می کنیم و با آزمایش ادرار، مشخص می کنیم که آیا کلیه ها سالم هستند یا نه!
در سیستم کبد و کیسه صفرا و لوزالمعده، آنزیمهای این اندامها را بررسی می کنیم و مشخص می کنیم که آیا عملکرد این اندامها نرمال است یا نه؟!
در سیستم کنترل قند و چربی، قند ناشتا و چربی های ناشتا را می سنجیم و در این مرحله است که باید 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید تا خطای آزمایشگاهی رخ ندهد! خصوصا کسانی که افزایش وزن یا بیماری قلبی دارند، چک کردن مداوم این متغیرها خیلی مهم است!
چک کردن سدیم، پتاسیم، کلسیم در افراد معمولی ضروری نیست و بیشتر در افرادی باید چک شود که ممکن است بیماری وخیم یا سوتغذیه داتشه باشند. ولی ویتامین دی و ب12 بهتر است چک شود.
هورمونهای تیروییدی هم به صورت معمول برای تمامی بیماران بررسی می شود تا کم کاری تیرویید یا پرکاری تیرویید بررسی شود.
برای مردان در سن میانسالی یا بالاتر، هورمونهای پروستات باید چک شود تا سطح آن اندازه گیری شود.
علاوه بر موارد فوق، ممکن است تست های آزمایشگاهی دیگری هم برای بیماران درخواست شود که تفسیر آنها با پزشک خواهد بود.
آخرین دیدگاهها